Продукти:
4 яйца
230 гр. захар
100 мл. прясно изцеден сок от портокал
150 мл. олио
400 гр. брашно за кекс на София мел ( Ако използвате обикновено добавете 1 бр. бакпулвер )
Есенция
Щипка сол
За плънката:
4 бр. ябълки
4 с.л захар
1 с.л канела
Счукани на едро орехи ( Колкото желаете )
Приготвяне:
Разбийте яйцата и захарта до гъст бял крем. Прибавете портокаловия сок и олиото и разбъркайте. Добавете брашното, есенцията и солта. Разбъркайте отново всичко до еднородна смес. Изчистете ябълките и ги нарежете на не много големи кубчета. В купа смесете ябълките, канелата, захарта ( 4 с.л ) и орехите. Намажете формата за кекс с олио и поръсете с брашно. На дъното на формата сложете 1/3 от ябълковата смес. Отгоре покрийте с 1/3 от кексовата смес. Отново от ябълките. Кексова смес. Пак ябълки. И най отгоре кексова смес. Ударете формата от плота, за да се разположи сместа навсякъде равномерно. Печете в загрята фурна на 175 градуса за около 60 мин. Щом се изпече, изчакайте да поизстине и тогава го извадете от формата. По-желание поръсете с пудра захар. Кекса е много пухкав, вкусен и ароматен.
понеделник, 12 декември 2022 г.
Кекс пълнен с ябълки и орехи
понеделник, 12 декември 2022 г.
Кекс пълнен с ябълки и орехи
Продукти:
4 яйца
230 гр. захар
100 мл. прясно изцеден сок от портокал
150 мл. олио
400 гр. брашно за кекс на София мел ( Ако използвате обикновено добавете 1 бр. бакпулвер )
Есенция
Щипка сол
За плънката:
4 бр. ябълки
4 с.л захар
1 с.л канела
Счукани на едро орехи ( Колкото желаете )
Приготвяне:
Разбийте яйцата и захарта до гъст бял крем. Прибавете портокаловия сок и олиото и разбъркайте. Добавете брашното, есенцията и солта. Разбъркайте отново всичко до еднородна смес. Изчистете ябълките и ги нарежете на не много големи кубчета. В купа смесете ябълките, канелата, захарта ( 4 с.л ) и орехите. Намажете формата за кекс с олио и поръсете с брашно. На дъното на формата сложете 1/3 от ябълковата смес. Отгоре покрийте с 1/3 от кексовата смес. Отново от ябълките. Кексова смес. Пак ябълки. И най отгоре кексова смес. Ударете формата от плота, за да се разположи сместа навсякъде равномерно. Печете в загрята фурна на 175 градуса за около 60 мин. Щом се изпече, изчакайте да поизстине и тогава го извадете от формата. По-желание поръсете с пудра захар. Кекса е много пухкав, вкусен и ароматен.
Няма коментари:
Публикуване на коментар