Продукти:
3 бр.яйца
250 гр. захар ( 1 с.л заделете за белтъците)
7 с.л прясно мляко
250 гр. масло
4 с.л натурално какао
1 бакпулвер
165 гр. брашно
Есенция
Начин на приготвяне:
В касерола сложете маслото, захарта, млякото и какаото. Разтопете на слаб котлон при постоянно бъркане, като не трябва да завира в никакъв случай. От получената смес заделете около 200 мл. за заливка на сладкиша. Останалата шоколадова смес изсипете в купа. Разделете белтъци от жълтъци. Белтъците разбийте на твърд сняг с 1 с.л от захарта. Жълтъците сложете в купата с шоколадовата смес, добавете бакпулвера и ванилията. Разбийте с миксер и добавете и брашното. Към получената смес прибавете разбитите белтъци и разбъркайте с шпатула до хомогенна смес. Изсипете сместа в намаслена и набрашнена форма с диаметър 24 см. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30-40 мин. Внимавайте да не се препече. Оставете леко да се охлади. За да има по правилна форма, обърнете блата на обратно и тогава го залейте с шоколадовата смес. Украсете по-желание.
P.S. В моя случай имах сметанов крем, който ми беше останал при приготвянето на една торта, и реших че мога да го оползотворя като го намажа върху сладкиша, а отгоре излея шоколадовата заливка. Получи се вкусно шоколадово изкушение.
неделя, 5 март 2023 г.
Сладкиш "Шоколадово изкушение"
неделя, 5 март 2023 г.
Сладкиш "Шоколадово изкушение"
Продукти:
3 бр.яйца
250 гр. захар ( 1 с.л заделете за белтъците)
7 с.л прясно мляко
250 гр. масло
4 с.л натурално какао
1 бакпулвер
165 гр. брашно
Есенция
Начин на приготвяне:
В касерола сложете маслото, захарта, млякото и какаото. Разтопете на слаб котлон при постоянно бъркане, като не трябва да завира в никакъв случай. От получената смес заделете около 200 мл. за заливка на сладкиша. Останалата шоколадова смес изсипете в купа. Разделете белтъци от жълтъци. Белтъците разбийте на твърд сняг с 1 с.л от захарта. Жълтъците сложете в купата с шоколадовата смес, добавете бакпулвера и ванилията. Разбийте с миксер и добавете и брашното. Към получената смес прибавете разбитите белтъци и разбъркайте с шпатула до хомогенна смес. Изсипете сместа в намаслена и набрашнена форма с диаметър 24 см. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30-40 мин. Внимавайте да не се препече. Оставете леко да се охлади. За да има по правилна форма, обърнете блата на обратно и тогава го залейте с шоколадовата смес. Украсете по-желание.
P.S. В моя случай имах сметанов крем, който ми беше останал при приготвянето на една торта, и реших че мога да го оползотворя като го намажа върху сладкиша, а отгоре излея шоколадовата заливка. Получи се вкусно шоколадово изкушение.
Няма коментари:
Публикуване на коментар