петък, 31 март 2023 г.

Безглутенови питки с хуск




Сухи съставки:

150 гр. бадемово брашно
30 гр. хуск ( около 5 с.л )
1 ч.л сода бикарбонат без глутен
1 ч.л сол

Мокри съставки:

2 с.л ябълков оцет ( за угасяването на содата )
200 мл. гореща вода
3 белтъка ( от по-големи яйца )

Начин на приготвяне:

В купа се смесват сухите съставки и се разбъркват добре. Към сухата смес се добавят белтъците ( не е нужно да ги разбивате ) и ябълковия оцет. Към сместа се добавя и горещата вода и се разбърква докато започне да се образува тесто. Тестото се получава лепкаво и мокро, не се притеснявайте. Тестото е подходящо да бъдат оформени топки. Тестото се разделя на 8 части и се оформят 8 питки. Поставят се върху тепсийка покрита с хартия за печене. Пекът се на 180 градуса за около 50-55 мин. Невероятни мекички и пухкави питки се получават. Надуват се като балончета и са доста, въдушни и еластични. 

P.S При липса на бадемово брашно може да го заместите с ленено или сусамово брашно.





Няма коментари:

Публикуване на коментар

петък, 31 март 2023 г.

Безглутенови питки с хуск




Сухи съставки:

150 гр. бадемово брашно
30 гр. хуск ( около 5 с.л )
1 ч.л сода бикарбонат без глутен
1 ч.л сол

Мокри съставки:

2 с.л ябълков оцет ( за угасяването на содата )
200 мл. гореща вода
3 белтъка ( от по-големи яйца )

Начин на приготвяне:

В купа се смесват сухите съставки и се разбъркват добре. Към сухата смес се добавят белтъците ( не е нужно да ги разбивате ) и ябълковия оцет. Към сместа се добавя и горещата вода и се разбърква докато започне да се образува тесто. Тестото се получава лепкаво и мокро, не се притеснявайте. Тестото е подходящо да бъдат оформени топки. Тестото се разделя на 8 части и се оформят 8 питки. Поставят се върху тепсийка покрита с хартия за печене. Пекът се на 180 градуса за около 50-55 мин. Невероятни мекички и пухкави питки се получават. Надуват се като балончета и са доста, въдушни и еластични. 

P.S При липса на бадемово брашно може да го заместите с ленено или сусамово брашно.





Няма коментари:

Публикуване на коментар