петък, 30 октомври 2015 г.

Селски хляб

Кой не обича аромата на прясно изпечен хляб. Такъв един топличък с хрупкава препечена коричка. И ти идва не да го режеш на филии , а направо да го кършиш. Ето такъв хляб искам да ви представя. Уникално вкусен селски хляб



Продукти:

800-900 гр. брашно
1 кубче жива мая ( 2 сухи)
около 450 гр. хладка вода
1 с.л сол

Приготвяне:

Маята се разтваря в топла вода  със 2 с.л брашно и 1 ч.л захар. Разбърква се на каша и се оставя да шупне . След като шупне се прибавя към брашното и се меси тесто еластично . Оставя се на топло да втаса за час и половина да утрои обема си. Върху набрашнен плот се примесва още веднъж и се оставя пак да втаса за около час . Слес това се прави кръгла дебела питка или две продълговати хлебчета . Трябва да се запази формата на хляба ( кръгла или продълговата) не трябва да изпълва или да се допира до стените на тавичката . При печенето се надува нагоре хляба, а не се разлива настрани . Преди печене се поръсва обилно с брашно и се правят разрези. Пече се в силно загрята фурна на 240 градуса и после се намалява . Отдолу в фурната се слага съд с вода



Няма коментари:

Публикуване на коментар

петък, 30 октомври 2015 г.

Селски хляб

Кой не обича аромата на прясно изпечен хляб. Такъв един топличък с хрупкава препечена коричка. И ти идва не да го режеш на филии , а направо да го кършиш. Ето такъв хляб искам да ви представя. Уникално вкусен селски хляб



Продукти:

800-900 гр. брашно
1 кубче жива мая ( 2 сухи)
около 450 гр. хладка вода
1 с.л сол

Приготвяне:

Маята се разтваря в топла вода  със 2 с.л брашно и 1 ч.л захар. Разбърква се на каша и се оставя да шупне . След като шупне се прибавя към брашното и се меси тесто еластично . Оставя се на топло да втаса за час и половина да утрои обема си. Върху набрашнен плот се примесва още веднъж и се оставя пак да втаса за около час . Слес това се прави кръгла дебела питка или две продълговати хлебчета . Трябва да се запази формата на хляба ( кръгла или продълговата) не трябва да изпълва или да се допира до стените на тавичката . При печенето се надува нагоре хляба, а не се разлива настрани . Преди печене се поръсва обилно с брашно и се правят разрези. Пече се в силно загрята фурна на 240 градуса и после се намалява . Отдолу в фурната се слага съд с вода



Няма коментари:

Публикуване на коментар