събота, 28 ноември 2015 г.

Коледни меденки



Продукти:

1 ч.ч захар
2 бр. яйца
1/3 ч.ч мед
1 ч.ч олио
1 бр. ванилия
1 пак. канела или микс за меденки (продава се в Кауфланд)
1 ч.л сода за хляб изгасена в 1 с.л оцет
брашно колкото поеме за меко тесто

За белтъчната глазура:

1 белтък
150 гр. пудра захар
2-3 капки лимонов сок

Белтъчна глазура приготвяне:

Пресейте пудрата захар два пъти.Разбийте белтъка като постепенно добавяте захарта,до получаването на твърда блестяща пяна.Ако пяната е прекалено рядка , трябва да се добави пудра захар.В обратния случай се добавят няколко капки лимонов сок.Ако не се използва цялото количество , глазурата трябва да се покрие с мокра салфетка.В противен случай ще изсъхне.Оцветяваме със сладкарска боя.С помощта на шприц и четчица рисуваме върху изстиналите бисквитки

Приготвяне на тестото:

Яйцата се разбиват с меда и захарта, прибавя се олиото , канелата и ванилията.През цялото време се разбърква до получаване на пяна.Добавя се и содата угасена с оцет.Постепенно се сипва от брашното докато спре да лепне.Омесва се получаване на меко лъскаво тесто.Тестото се разточва на тънка кора и с формички се изрязват сладки.Поставят се в тавичка покрита с хартия и се пекът в загрята фурна на 180 градуса до много леко порозовяване.След като изстинат се украсяват с белтъчна глазура

P.S.  Меденките се правят поне седмица преди Коледа. Съхраняват се в метална кутия с парченце ябълка за да са мекички.

























Няма коментари:

Публикуване на коментар

събота, 28 ноември 2015 г.

Коледни меденки



Продукти:

1 ч.ч захар
2 бр. яйца
1/3 ч.ч мед
1 ч.ч олио
1 бр. ванилия
1 пак. канела или микс за меденки (продава се в Кауфланд)
1 ч.л сода за хляб изгасена в 1 с.л оцет
брашно колкото поеме за меко тесто

За белтъчната глазура:

1 белтък
150 гр. пудра захар
2-3 капки лимонов сок

Белтъчна глазура приготвяне:

Пресейте пудрата захар два пъти.Разбийте белтъка като постепенно добавяте захарта,до получаването на твърда блестяща пяна.Ако пяната е прекалено рядка , трябва да се добави пудра захар.В обратния случай се добавят няколко капки лимонов сок.Ако не се използва цялото количество , глазурата трябва да се покрие с мокра салфетка.В противен случай ще изсъхне.Оцветяваме със сладкарска боя.С помощта на шприц и четчица рисуваме върху изстиналите бисквитки

Приготвяне на тестото:

Яйцата се разбиват с меда и захарта, прибавя се олиото , канелата и ванилията.През цялото време се разбърква до получаване на пяна.Добавя се и содата угасена с оцет.Постепенно се сипва от брашното докато спре да лепне.Омесва се получаване на меко лъскаво тесто.Тестото се разточва на тънка кора и с формички се изрязват сладки.Поставят се в тавичка покрита с хартия и се пекът в загрята фурна на 180 градуса до много леко порозовяване.След като изстинат се украсяват с белтъчна глазура

P.S.  Меденките се правят поне седмица преди Коледа. Съхраняват се в метална кутия с парченце ябълка за да са мекички.

























Няма коментари:

Публикуване на коментар