неделя, 8 ноември 2015 г.

Масленица


Продукти:

400 мл. леко затоплена вода
1 ч.л захар
1 с.л сол
1 кубче мая
Oколо 600-700 гр брашно
За поръсване: 300 гр. сирене

Смес от масло и олио за намазване около 150 гр.


Приготвяне:

В леко затоплената вода разтваряме маята, захарта и 3-4 с.л от брашното. Разбъркваме хубаво и оставяме на топло да шупне ( до удвояване на обема ) В дълбока купа пресяваме около 500 гр. брашно заедно със солта. Правим кладенче в средата и изсипваме шупналата мая. Разбъркваме хубаво с лъжица. Добавяме и останалото брашно. Месим до получаване на хубаво и еластично тесто.
След като сме умесили тестото се разделя на 6 топки. Първата топка се разточва с точилка , като се маже обилно с разтопената мазнина, ръси се сирене. Втората се точи , слага се върху първата маже се с мазнина и сирене и така докато свършат. Кръга се разрява през половината и всяка половина се навива на руло като се усуква. Единият фитил се усуква като охлюв и се слага в намаслена тава ,другият се навива около него.Оставя се да втаса. Намазва се с жълтък олио и вода. Пече се на 180-190 градуса. 

                                            Заповядайте в кулинарната ми страница:
                           https://www.facebook.com/КУЛИНАРНИТЕ-ИЗКУШЕНИЯ-НА-АНИ-1457801904531739/














1 коментар:

  1. Бих искала да попитам не е ли малко брашното за това количество течност? Обикновено е почти два пъти повече от течността?

    ОтговорИзтриване

неделя, 8 ноември 2015 г.

Масленица


Продукти:

400 мл. леко затоплена вода
1 ч.л захар
1 с.л сол
1 кубче мая
Oколо 600-700 гр брашно
За поръсване: 300 гр. сирене

Смес от масло и олио за намазване около 150 гр.


Приготвяне:

В леко затоплената вода разтваряме маята, захарта и 3-4 с.л от брашното. Разбъркваме хубаво и оставяме на топло да шупне ( до удвояване на обема ) В дълбока купа пресяваме около 500 гр. брашно заедно със солта. Правим кладенче в средата и изсипваме шупналата мая. Разбъркваме хубаво с лъжица. Добавяме и останалото брашно. Месим до получаване на хубаво и еластично тесто.
След като сме умесили тестото се разделя на 6 топки. Първата топка се разточва с точилка , като се маже обилно с разтопената мазнина, ръси се сирене. Втората се точи , слага се върху първата маже се с мазнина и сирене и така докато свършат. Кръга се разрява през половината и всяка половина се навива на руло като се усуква. Единият фитил се усуква като охлюв и се слага в намаслена тава ,другият се навива около него.Оставя се да втаса. Намазва се с жълтък олио и вода. Пече се на 180-190 градуса. 

                                            Заповядайте в кулинарната ми страница:
                           https://www.facebook.com/КУЛИНАРНИТЕ-ИЗКУШЕНИЯ-НА-АНИ-1457801904531739/














1 коментар:

  1. Бих искала да попитам не е ли малко брашното за това количество течност? Обикновено е почти два пъти повече от течността?

    ОтговорИзтриване