Toзи сладкиш прилича на българското реване, но не е със захарен сироп, а с три вида млека. Твърди се, че е албански, но заема първите места сред прочутите сладкиши на Турция. На входа на сладкарници може да се видят надписи '' Тук предлагаме трилече". Най честите покани, които си отправят близки и приятели е " Да отидем да ядем трилече ". С най голямо удоволствие ви предлагам рецепта, за да може и вие да се насладите на това неустимо млечно изкушение.
Продукти:
5 яйца
1 ч.ч захар
2 ч.ч брашно
1 бакпулвер
ванилия
Млечна заливка:
1 литър прясно пълномаслено мляко
200 мл. течна сладкарска сметана Хопла
0.50 гр. сухо мляко се разтварят в 500 мл.вода ( сухото мляко може да се замени с кутия неподсладено кондензирано мляко)
1 ч.ч захар
ванилия
За карамеления сос:
1 ч.ч захар
200 мл. течна сладкарска сметана Хопла
0.60 гр масло
Приготвяне на блата:
Белтъците се отделят от жълтъците. Белтъците се разбиват с миксер на твърд сняг като се прибавя постепенно захарта и ванилията. След това започнете да добавяте жълтъците един по един и бийте, докато сместа стане еднородна. Спрете миксера и добавете брашното с бакпулвера. Разбъркайте с помощта на дървена лъжица или шпатула, но не с миксера. Прехвърлете сместа в правоъгълна тавичка покрита с хартия за печене и печете на 180 градуса до порозовяване. Щом блатът се изпече и изстине, извадете го от тавата и обелете хартията за печене. Върнете блата обратно в тавичката, само че, обърнат обратно (с дъното нагоре) и надупчете с вилица. В тенджера сложете прясното мляко, сметаната, разтвореното сухо мляко, захарта и ванилията, загрейте (без да завира) до пълното разтваряне на захарта. Напойте пандишпановия блат с млечната смес. Щом сладкишът поеме цялото мляко и изстине, намажете с карамеления сос.
Приготвяне на карамеления сос:
Можете да си закупите готов карамелен сос ( Аз си купувам от този на снимката в дясно, но го има в Република Македония тук не знам дали се продава ) Уникален е на вкус и е точно за този вид сладкиш. Но ако не намерите готов си направете домашен. В малка тенджерка изсипете 1 ч.ч захар. Карамелизирайте захарта до кехлибарен цвят. След като захарта се карамелизира, сложете маслото и бъркайте енергично до цялото му усвояване. Изсипете сметаната и продължете да бъркате енергично за около минута и отстранете от котлона. Намажете обилно напоения пандишпанов блат. Нарежете на квадратни пастички и поднесте на гостите си от това неустоимо млечно удоволствие.
Заповядайте в кулинарната ми страница:
https://www.facebook.com/КУЛИНАРНИТЕ-ИЗКУШЕНИЯ-НА-АНИ-1457801904531739/
Няма коментари:
Публикуване на коментар