Продукти:
3 яйца
150 гр. захар
1 с.л течен подсладител
20 гр. прясна мая
200 мл. прясно мляко
500-550 гр. бяло брашно за козунак на София мел
1 с.л ракия
настъргана кора от 1 лимон
ванилия
щипка сол
Мазнина за доумесване: 60 гр. краве масло, 60 мл. олио
За гарниране: Локум, стафиди, сушени плодове, филирани бадеми
За намазване: 1 белтък
За поръсване: Едра захар
Всички продукти да са на стайна температура.
Приготвяне:
Затоплете млякото с 1 ч.л захар, разтворете в него маята и добавете лъжица брашно. Оставете сместа на топло да шупне. В купичка разбийте яйцата със захарта. В голяма купа пресейте 500 гр. брашно, настържете лимоновата кора, добавете подсладителя, ванилията солта. Направете кладенче и излейте млечната смес с маята и яйцата със захарта и ракията. Замесете меко нелепнещо тесто, което оставете да почине 10-15 минути под кърпа. Ако има нужда добавете още малко брашно. Разтопете маслото и го смесете с олиото. Намаслявайки ръцете си измесете тестото докато поеме цялата мазнина. Намазнете голяма купа, поставете топката тесто, покрийте с фолио за 1 час. След това приберете в хладилник за 8-10 часа или за през нощта. Втасалото студено тесто се примесва и оформя по избор на фитили с плънка, които се сплитат за класически козунак. Поставя се в подходяща форма. Отгоре се подреждат малки късчета локум и се оставя да втаса на топло за 2 часа. Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете с разбит белтък, поръсете с едра захар и изпечете козунаците до зачервяване. Ако много започне да прегаря отгоре, сложете фолио и продължете с печенето.
P.S. Oт тази рецепта излизат 2 бр. козунак. В някой от снимките има повече козунаци, но там съм направила двойна доза.
Заповядайте в кулинарната ми страница:
https://www.facebook.com/КУЛИНАРНИТЕ-ИЗКУШЕНИЯ-НА-АНИ-1457801904531739/
Няма коментари:
Публикуване на коментар