Продукти за блатовете с диаметър 25 см. 16 парчета торта.
1 яйце
150 гр. кристална захар
200 мл. прясно мляко
2 с.л течен мед
2 ч.л сода
50 гр. масло, стопено и охладено
400-450 гр. брашно
Продукти за крема:
2 бр. кофички (по 400 гр.) заквасена сметана или същото количество цедено мляко
1/2 ч.ч пудра захар
2 с.л лимонов сок
кората от един лимон
200 мл. сладкарска сметана
2 бр. ванилии
Още: 1 буркан сладко от боровинки
150-200 гр. орехи
Малки съвети за успешно приготвяне на тортата:
- От тази рецепта излизат 8 бр. топки от тестото, но се използват само 5 или 6 ( в моя случай използвах 6 топки ) Останалите не се използват. Така си е по оригиналната рецепта. Просто ги разточете на пласт с дебелина 0.5 мм и изрежете с формички меденки. Тестото е много еластично и гъвкаво и лесно се разточва.
- Разточените платки печете точно по 3-4 мин. не повече, на 170 градуса, защото не бива да се препичат, ще се счупят. Трябват ни меки и крехки блатове, в който да попие крема. При разточването ще станат неравни. След това ги изрежете с ринга ( 25 см. ) за да станат абсолютно кръгли и равни.
- Запечете леко орехите. Това ще им придаде допълнителен аромат.
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцето и захарта, след това бавно добавете прясното мляко, содата угасена с 1 с.л оцет, меда, стопеното и охладено масло. Прехвърлете сместа в тенджере и варете на бавен огън, като непрекъснато разбърквате около 20-25 минути, докато добие карамелен цвят. Отдръпнете от котлона и добавете брашното. Разбъркайте с бъркалка, докато получите тесто и го прехвърлете върху набрашнен плот. Доумесете, докато стане на топка. Разделете полученото тесто на 8 топки. Взимаме 6 бр. топки, за да направим блатовете за торта. От останалите направете сладки меденки. Средно едната топка да тежи около 110 гр. Разточете всяка топка на кръг с диаметър 27-28 см. Трябва да бъде тънък, почти прозрачен. Прехвърлете в тава, покрита с хартия за печене и печете 3-4 минути. на 170 градуса. И така докато изпечете всичките 6 блата. След което сложете върху един блат ринга от 25 см. и изрежете с нож точен кръг. По същия начин изрежете и другите блатове, за да получите напълно еднакви блатове за кръгла торта. За крема разбийте заквасената сметана със захарта. Добвете лимоновия сок и кора. Разбийте сладкарската сметана на пяна в отделна купа. Смесете я със заквасената сметана с помощта на шпатула. Добавете и ванилията. Орехите сложете в тава и запечете за 5 мин. на 200 градуса. Охладете ги и смелете в блендер.
Сглобяване на тортата:
Сложете първия блат върху подложката на форма за торта със свалящи се стени 25 см. Намажете тънък пласт от крема. Поръсете малко от смлените орехи, след това покапете тук там от боровинковото сладко и леко размажете. Покрийте с втория блат. По същия начин и в тази хронология довършете останалите редове от тортата. Завършете само с крем. Приберете тортата в хладилник за 5-6 часа, а най-добре за едно денонощие. Отстранете я от стените на формата. Поръсете обилно отстрани и по борда със смлените орехи. На средата в кръг намажете от боровинковото сладко ( може цялата торта да е обсипана само с орехи без сладко ) Съхранявайте в хладилник. Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар