Честно казано не се бях осмелявала и не знам защо, но нямах желание да разточвам кори за баница . Мислих че е трудно и няма да се справя. Въпреки, че майка ми е спеациалист в точенето на домашни кори за баница, и баниците са и уникални, аз не знам защо не изпитвах желание да точа. До онзи ден когато в службата една колежка донесе баница с праз с домашно точени кори. Много вкусна беше. Полюбопитствах как я е направила и жената с желание, ентусиазъм и точно ми обясни как се приготвя. Видя ми се много лесна и не трудна за приготвяне. Това събуди в мен желанието да се престраша и да опитам дали ще се справя с точенето. Запретнах ръкави и се впуснах в предизвикателството. Резултата е на лице. Много пухкава и вкусна баница, топяща се в устата. То не било трудна работа. С огромни благодарности към моята колежка Валя, която с огромно желание ми сподели рецептата. По-важното е, че ме убеди и събуди в мен желанието да опитам да направя баница с домашно точени кори.
За тестото:
600-700 гр. брашно "София Мел" за баници
1 ч.л сол
20 гр. прясна мая (1/2 кубче)
1 ч.л захар
120 мл. топло прясно мляко
3 бр. яйца
1 с.л оцет
5 с.л кисело мляко + 1/2 ч.л сода
Плънка: Праз, сирене, олио, сол.
Приготвяне:
В купа пресяваме 2/3 от брашното заедно със солта. В средата оформяме кладенче. Маята и захарта разтваряме в прясното мляко, което сме затоплили. Добавяме и 2-3 с.л брашно. Покриваме купичката с кърпа и оставяме на топло да шупне. След като това стане, в кладенчето слагаме, сместа с маята, яйцата, киселото мляко в което сме сложили содата и оцета. Всичко разбъркваме до еднородна смес и почваме да прибавяме и останалото брашно. Месим до получаване на меко тесто. Поставяме тестото в поръсен с брашно съд и го оставяме да втаса до удвояване на обема. След като е втасало тестото, го разделяме на 6 еднакви топки. Разточваме всяка топка на тънка кора, намазваме я с олио, поръсваме със ситно нарязания праз в който сме сложили сронено сирене и сол и сме намачкали хубаво с ръка. Навива се на руло и се усуква. Поставяме го завито като охлюв в намазана с олио кръгла тава. Намазваме най-отгоре с четка с олио, и между рулата за да не се залепят. Печем в загрята фурна на 200 градуса. След като е готова баницата, я напръскваме със студена вода и завиваме с кърпа за да омекне.
П.С.- Баницата може да се напълни с плънка по-желание. Може с тиква или със сирене и яйца или само със сирене.
Заповядайте в кулинарната ми страница:
https://www.facebook.com/%D0%9A%D0%A3%D0%9B%D0%98%D0%9D%D0%90%D0%A0%D0%9D%D0%98%D0%A2%D0%95-%D0%98%D0%97%D0%9A%D0%A3%D0%A8%D0%95%D0%9D%D0%98%D0%AF-%D0%9D%D0%90-%D0%90%D0%9D%D0%98-1457801904531739/
Баница със сирене






















Няма коментари:
Публикуване на коментар