сряда, 31 януари 2018 г.

Пухкави мекици



( Тестото се замесва от вечерта. )


Продукти:

1/2 ч.ч смес от прясно мляко и вода
200 гр. кисело мляко
1/2 ч.л сода за хляб
1/2 ч.л захар
1 ч.л сол
20 гр. прясна мая ( 1/2 кубче )
1 яйце
брашно 500-550 гр.

Приготвяне:

Сместа от мляко и вода леко се загрява. Към нея се прибавят маята и захарта. В купа се пресява част от брашното. Прави се кладенче и в него се слагат яйцето, киселото мляко в което сме угасили содата, солта. Всичко се разбърква до еднородна смес. Добавя се останалото брашно, до получаване на меко и пухкаво тесто. Тестото се слага в намазнена купа, покрива се с фолио и се оставя в хладилника да престой до сутринта. От тестото се късат топчета и с намазнени ръце се разтеглят мекички. Пържат се в силно загрята мазнина, до златист цвят. Поръсват се с пудра захар.







Няма коментари:

Публикуване на коментар

сряда, 31 януари 2018 г.

Пухкави мекици



( Тестото се замесва от вечерта. )


Продукти:

1/2 ч.ч смес от прясно мляко и вода
200 гр. кисело мляко
1/2 ч.л сода за хляб
1/2 ч.л захар
1 ч.л сол
20 гр. прясна мая ( 1/2 кубче )
1 яйце
брашно 500-550 гр.

Приготвяне:

Сместа от мляко и вода леко се загрява. Към нея се прибавят маята и захарта. В купа се пресява част от брашното. Прави се кладенче и в него се слагат яйцето, киселото мляко в което сме угасили содата, солта. Всичко се разбърква до еднородна смес. Добавя се останалото брашно, до получаване на меко и пухкаво тесто. Тестото се слага в намазнена купа, покрива се с фолио и се оставя в хладилника да престой до сутринта. От тестото се късат топчета и с намазнени ръце се разтеглят мекички. Пържат се в силно загрята мазнина, до златист цвят. Поръсват се с пудра захар.







Няма коментари:

Публикуване на коментар