Продукти:
50 мл. прясно мляко
1 кубче прясна мая (42 гр.)
200 гр. захар
200 гр. кисело мляко
4 яйца
125 гр. краве масло ( може и свинска мас )
1 ч.л сол
кората на един лимон
1 ванилия
125 мл. фанта портокал
Около 1.250 гр. брашно
Допълнително: 1-2 белтъка за намазване отгоре. Стафиди или филирани бадеми за украса отгоре.
Захар за поръсване.
Мармалад или нутела за пълнеж.
Приготвяне:
Затоплете прясното мляко, разтворете в него маята с 1 с.л от захарта и 2-3 с.л брашно. Оставете на топло да шупне. В голяма купа пресейте половината от брашното заедно със солта. Направете в средата кладенче и изсипете в средата леко разбитите яйца, захарта, ванилията, швепса, кората от един лимон, киселото мляко, половината от маслото ( другата половина за измесване ) и шупналата мая. Разбъркайте всичко с лъжица до еднородна смес. Постепенно прибавете и останалото брашно и замесете меко и еластично тесто. Доизмесете като прибавяте по малко от останалото масло. Оставете тестото на топло да втаса. След като е втасало тестото, разточете на кора с дебелина 5 мм. Изрязвайте кръгове с чаша ( 10 см. ) Редите в редичка по 3 кръга като се застъпват по-малко. Може да сложите плънка по-желание. Навивате на стегнато руло, и разрязвате на две части по средата. От следващо направено взимате 1 част. За направата на 1 мъфин ви трябват 3 части. Редете ги едно до друго и ги сложете в хартиени мъфини и после в мъфин формата. Оставяме ги да втасат на топло. Мажем с леко разбит белтък. Ръсим със захар и стафиди. Печем в загрята фурна на 180 градуса. Излизат около 15 бр. голями вкусни пухкави и ароматни козуначни мъфини.
Заповядайте в кулинарната ми страница:
https://www.facebook.com/КУЛИНАРНИТЕ-ИЗКУШЕНИЯ-НА-АНИ-1457801904531739/
Няма коментари:
Публикуване на коментар