Продукти за бисквитения блат:
2 пакета обикновени бисквити Classica са диетични. Или от чаените бисквити за диабетици Ревю. ( За недиабетици може да използвате чаени бисквити Роден край )
125 гр. масло
За сместа:
250 гр. крема сирене или извара
400 гр. заквасена сметана или цедено кисело мляко
200 гр. неподсладена сладкарска сметана има я в Lidl ( За недиабетици, използвайте подсладена сладкарска сметана )
ванилия
3 пакетчета по (10 гр.) желатин
подсладител на вкус: стевия или фруктоза ( За недиабетици използвайте пудра захар )
Плодове по желание: киви, портокал, ядгоди, банани
По желание в сместа може да се добавят: натрошени бисквити, орехи, натрошен диетичен
шоколад и др.
Още: 1-2 бр. желатин за намазване на плодовете отгоре.
Приготвяне на блата:
В блендер се изсипват бисквитите ( заделяте си 5-6 броя, ако искате да си начупите вътре в сместа ) Смилат се до прахообразна смес. Изсипват се в купа и към тях се прибавя разтопеното масло. Разбърква се хубаво до получаване на еднородна смес. Сместа се изсипва в тортена форма с размери 26 см. Притиска се с лъжица или с ръка за да се оформи блат. Слага се в хладилника да стегне.
Приготвяне на сместа:
В купа разбиваме с миксер сладкарската сметана. В друга купа разбиваме с миксер крема сиренето, заквасената сметана, ванилията и подсладител. Желатина се разтваря в 100 мл. студена вода и след като набъбне се разтваря на водна баня до втечняване. Изсипва се при сместа с крема сиренето и се разбърква хубаво. Добавяме и разбитата сладкарска сметана. Прибавяме и нарязаните на ситно плодове, бисквити, ядки. Разбъркваме хубаво до еднородна смес. Получената смес изсипваме върху бисквитения блат и заглаждаме. Оставяме в хладилника да стегне за 5-6 часа или 1 денонощие. Отгоре подреждате с различни плодове. За блясък на плодовете намазвате с четка с втечнен желатин.
П.С. Вариантите за украса отгоре са много. Можете да намажете със сладко за диабетици. Може да се разтопи шоколад за диабетици с малко олио и да се залее отгоре. Ягодово кули: Около 300 гр. ягоди се нарязват на дребно и се слагат в тенджерка с малко вода ( да облие ягодите) варят се 5-6 минути. Пасират се с пасатор и се прецеждат през сито. Когато сместа изстине се прибавя подсладител и малко лимонтузу. Разтваря се 1-2 пак. желатин по указания начин и се добавя към ягодовото кули. Изсипва се върху тортата и се оставя в хладилник да стегне. Украсява се с плодове.
Заповядайте в кулинарната ми страница:
https://www.facebook.com/КУЛИНАРНИТЕ-ИЗКУШЕНИЯ-НА-АНИ-1457801904531739/
Няма коментари:
Публикуване на коментар