Продукти:
400 мл. хладко прясно мляко
1/2 кубче прясна мая
1 с.л захар
1 ч.л сол
3 с.л олио
1 белтък
около 600-700 гр. брашно
За поръсване: около 300 гр. натрошено сирене, олио или масло
За намазване: 1 жълтък, масло
Приготвяне:
Маята се разтваря в хладкото прясно мляко заедно със захарта в купа. Добавят се 7-8 с.л брашно, разбърква се и се оставя на топло да шупне. Брашното се пресява в купа, слагат се солта, белтъка и олиото. Изсипва се активиралата мая и се замесва средно меко тесто. Разделя се на 4 части, които се оформят на топки. Покриват се с кърпа и се оставят да втасат. Всяка топка се разточва на кора с размери около 25 на 40 см. Намазва се с масло ( олио ) и се поръсва с 1/4 от сиренето. Навива се на руло, което допълнително се изтънява с ръце и се издължава докато стигне дължина около 60 см. Усуква се внимателно. Навива се на охлюв и се поставя в тава покрита с хартия за печене. По същия начин се процедира и с останалите кори. Така приготвеният тутманик се намазва с масло и с разбития с малко вода и 2-3 капки олио жълтък. Слага се директно във фурната, която не е задължително да е загрята. Пече се на 170 градуса до готовност.
Заповядайте в кулинарната ми страница:
https://www.facebook.com/%D0%9A%D0%A3%D0%9B%D0%98%D0%9D%D0%90%D0%A0%D0%9D%D0%98%D0%A2%D0%95-%D0%98%D0%97%D0%9A%D0%A3%D0%A8%D0%95%D0%9D%D0%98%D0%AF-%D0%9D%D0%90-%D0%90%D0%9D%D0%98-1457801904531739/
Няма коментари:
Публикуване на коментар