Ама наистина е пухкава и на конци. Страхотна рецепта за направата на питка. Може да се оформи по различни начини.
Продукти:
300 мл. хладко прясно мляко
1/2 кубче прясна мая
1 с.л захар
1 с.л оцет
3 яйца ( от които 2 жълтъка за намазване отгоре )
1 с.л сол
200 гр. кисело мляко
1 к.ч олио ( или смес от олио, мас, масло )
1 кг. брашно
За намазване отгоре: 2 жълъка + 3 с.л олио + 1 ч.л прясно мляко
За намазване между корите: смес от олио, мас, масло
Приготвяне:
В хладкото прясно мляко се слага маята, захарта и 5-6 с.л брашно. Сместа се разбърква и се оставя на топло да шупне. В купа се пресява половината от брашното, в средата се прави кладенче и се изсипва шупналата мая, киселото мляко, яйцата, солта оцета и мазнината. Разбърква се всичко с лъжица. Постепенно се добавя и останалото брашно. Трябва да се получи меко и нелепнещо тесто. Завийте го с кърпа и го оставете на топло да удвой обема си. След като е втасало тестото, го разделете на 4 еднакви топки. Разточете всяка на кръг, като намазвате всеки кръг с мазнина и поставите един върху друг ( най отгоре не се маже ) Поставете в средата на платките една чаша и разрежете на 8 или 12 триъгълника ( в моя случай са 12 ). Всеки триъгълник разрежете на още 3 и сплетете на плитка ( както е показано на снимката ) Махнете чашата в средата и разрежете докрай. Хващате плитката и подгъвате крайщата навътре. Така се образуват кълбенцата. Подреждате ги в тава 30 см. покрита с хартия и намазана с мазнина. Оставете да втаса и изпълни тавата. Намажете с разбитите жълтък, олио и мляко. Печете на 180 градуса до хубав загар.
Заповядайте в кулинарната ми страница:
https://www.facebook.com/%D0%9A%D0%A3%D0%9B%D0%98%D0%9D%D0%90%D0%A0%D0%9D%D0%98%D0%A2%D0%95-%D0%98%D0%97%D0%9A%D0%A3%D0%A8%D0%95%D0%9D%D0%98%D0%AF-%D0%9D%D0%90-%D0%90%D0%9D%D0%98-1457801904531739/
Няма коментари:
Публикуване на коментар