За блата:
2 яйца
2 с.л гореща вода
80 гр. захар
60 гр. брашно
20 гр. какао
1 бакпулвер
За банановия блат:
5 бр. банани
12 гр. желатин
300 мл. сок от компот ( светъл да е: праскови, грозде, дюли, круша )
( В кауфланд се продава желе, което само се разтваря във вода. Може него да използвате )
За сметановия блат:
400 мл. подсладена сметана ( може да се добави още захар за по-голяма сладост )
15 гр. желатин
За шоколадовата глазура:
100 гр. черен шоколад
100 мл. сметана
6 гр. желатин
Приготвяне на блата:
Разбийте яйцата, добавете горещата вода, захарта, какаото и брашното размесено заедно с бакпулвера. Изсипете готовата смес във форма с размери 22 см, покрита с хартия за печене. Изпечете в загрята фурна на 180 градуса. След като поизстине блата, го сиропирайте със сок от компот. Tъй като тортата става доста висока, трябва да се сложат допълнителни стенички , които са по-високи от тортената форма. Може от хартия за печене или някакво фолио. Разрежете бананите на две по-дължина. Подредете ги като се стремите да покриете цялата повърхност на блата. Разтворете желатина по указания начин и добавете към компота. Разбъркайте и изчакайте да почне да стяга и тогава изсипете върху бананите. В противен случай блата ще попие сместа, защото е много течна. Загладете добре. Поставете в хладилника да стегне напълно. През това време разбийте сметаната до гъст сняг. Разтворете желатина и добавете към разбитата сметана. Разбъркайте. Изсипете сметаната върху желираните банани. Заравнете и загладете повърхността.
Приготвяне на глазурата:
Загрейте сметаната но без да завира, добавете набъбналия желатин и разбъркайте. Натрошете шоколада и го добавете към сметаната. Бъркайте до пълното му разтопяване но без да завира сместа. Охладете леко и изсипете върху сметановия блат. Поставете в хладилника тортата. Украсете по-желание.
Kъм рецептата има видео за начин на приготвяне: https://www.youtube.com/watch?v=GMXH9j78jQc&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3oJAKi57U1RAbRGlIkT5vRG2QDQ2dZilZ35ir8kCbVDTXj23Mdib_c2rE&app=desktop
Няма коментари:
Публикуване на коментар