Продукти за блатовете:
2 яйца
2 - 2,5 ч.ч брашно за кекс на София мел ( Ако нямате такова, сложете брашно на София мел класик, но добавете и 1 бакпулвер ) В зависимост от вида брашно, добавете толкова, че да се получи средно гъсто кексово тесто.
2 ч.ч захар
1/2 ч.ч олио
1/2 ч.ч кафе еспресо
2-3 с.л какао
2 ванилии
1 ч.л сода
1 ч.л оцет
1 ч.ч прясно мляко в която е добавено 1 с.л пресен лимонов сок
червена боя ( 1 капсулка суха боя, която се продава в кауфланд )
За крема:
300 мл. течна подсладена сметана за разбиване
250 гр. крема сирене
200 гр. заквасена сметана
1/2 ч.ч пудра захар
За ганаша:
100 мл. течна сметана
100 гр. шоколад
Допълнително: По-желание, сладко от малини за намазване между блатовете върху крема.
Приготвяне:
В купа слагаме пресятото брашно, ( и бакпулвера, ако е обикновено брашно София мел ) ванилията, какаото, солта и червената боя. В друга купа разбиваме яйцата заедно със захарта до пухкава смес. Прибавяме постепенно олиото, млякото с пресния лимонов сок и кафето. Накрая прибавяме и загасената в оцета сода. Започваме да смесваме двете смеси, разбивайки с миксер, до получаване на хубава, еднородна и наситено червена смес. Разделете сместа в три еднакви купички по равно. Всяка купичка изсипваме във форма 26 см, застлана с хартия за печене. Всеки блат печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за около половин час. Те ще станат влажни и след изпичането, което гарантира сочна текстура на тортата. Готовите блатове охлаждаме върху решетка.
Приготвяне на крема:
Той е традиционен, лек и много въздушен крем от разбита сметана към която добавяме, разбитите в отделна купа заквасена сметана, пудра захар и крема сирене. Разбъркваме много добре всички компоненти за крема. С този крем намазваме между блатовете, както измазваме и цялата торта.
P.S. Tортата може да се направи и в по-голяма форма за торта 28 и 30 см. Във форма 24 см. тортата се получава доста висока. Или може два блата да се разрежат на по две половини, а третия блат да се срони на ситни трохи да служи за покриване на тортата. Mоже да сиропирате блатовете със захарен сироп, за по голяма сочност. Украсявате тортата по-желание. В моя случай е със червени и сочни ягоди и шоколадов ганаш. Ганаша приготвяме, като към затоплената сметана прибавяме начупения шоколад и бъркаме, докато се разтопи напълно. Крайният резултат е неустоимо вкусна, мека, ароматна и сочна торта, на която трудно можеш да устоиш дори и да си на диета. Е и аз не можах, признавам си!
четвъртък, 18 април 2019 г.
Toрта " Червено кадифе "
четвъртък, 18 април 2019 г.
Toрта " Червено кадифе "
Продукти за блатовете:
2 яйца
2 - 2,5 ч.ч брашно за кекс на София мел ( Ако нямате такова, сложете брашно на София мел класик, но добавете и 1 бакпулвер ) В зависимост от вида брашно, добавете толкова, че да се получи средно гъсто кексово тесто.
2 ч.ч захар
1/2 ч.ч олио
1/2 ч.ч кафе еспресо
2-3 с.л какао
2 ванилии
1 ч.л сода
1 ч.л оцет
1 ч.ч прясно мляко в която е добавено 1 с.л пресен лимонов сок
червена боя ( 1 капсулка суха боя, която се продава в кауфланд )
За крема:
300 мл. течна подсладена сметана за разбиване
250 гр. крема сирене
200 гр. заквасена сметана
1/2 ч.ч пудра захар
За ганаша:
100 мл. течна сметана
100 гр. шоколад
Допълнително: По-желание, сладко от малини за намазване между блатовете върху крема.
Приготвяне:
В купа слагаме пресятото брашно, ( и бакпулвера, ако е обикновено брашно София мел ) ванилията, какаото, солта и червената боя. В друга купа разбиваме яйцата заедно със захарта до пухкава смес. Прибавяме постепенно олиото, млякото с пресния лимонов сок и кафето. Накрая прибавяме и загасената в оцета сода. Започваме да смесваме двете смеси, разбивайки с миксер, до получаване на хубава, еднородна и наситено червена смес. Разделете сместа в три еднакви купички по равно. Всяка купичка изсипваме във форма 26 см, застлана с хартия за печене. Всеки блат печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за около половин час. Те ще станат влажни и след изпичането, което гарантира сочна текстура на тортата. Готовите блатове охлаждаме върху решетка.
Приготвяне на крема:
Той е традиционен, лек и много въздушен крем от разбита сметана към която добавяме, разбитите в отделна купа заквасена сметана, пудра захар и крема сирене. Разбъркваме много добре всички компоненти за крема. С този крем намазваме между блатовете, както измазваме и цялата торта.
P.S. Tортата може да се направи и в по-голяма форма за торта 28 и 30 см. Във форма 24 см. тортата се получава доста висока. Или може два блата да се разрежат на по две половини, а третия блат да се срони на ситни трохи да служи за покриване на тортата. Mоже да сиропирате блатовете със захарен сироп, за по голяма сочност. Украсявате тортата по-желание. В моя случай е със червени и сочни ягоди и шоколадов ганаш. Ганаша приготвяме, като към затоплената сметана прибавяме начупения шоколад и бъркаме, докато се разтопи напълно. Крайният резултат е неустоимо вкусна, мека, ароматна и сочна торта, на която трудно можеш да устоиш дори и да си на диета. Е и аз не можах, признавам си!
Няма коментари:
Публикуване на коментар