сряда, 10 април 2019 г.

Шоколадово суфле ( Lava cake )


Продукти за 8 бр. чашки:

200 гр. натурален шоколад
200 гр. масло
140 гр. захар
40 гр. брашно
4 яйца
2 ванилий

Приготвяне:

Стопете на водна баня шоколада, маслото и захарта. Оставете сместа да се охлади. Разбийте леко яйцата с вилица или телена бъркалка ( не с миксер ) и ги разбъркайте с шоколадовата смес. Накрая добавете ванилията и брашното. Намажете с масло и посипете с брашно или какао формички алуминиеви за еднократна употреба. ( Мойте са 6 бр. алуминиеви по-голями формички ) Сипете шоколадовата смес във формите. Като не пълните до горе, а да заемат малко повече от половината на чашката. Изпечете сладкиша в предварително загрята фурна на 220 градуса за около 13-15 мин. ( Аз пекох за около 15 мин, 6 бр. в алуминиеви формички за крем карамел ) Спазвайте абсолютно температурата и минутите за печене. Целта е бързо да се получи твърда обвивка, а вътрешността да остане течна. Суфлето може да се изпече добре за 10 мин, както и за 15 мин. Всяка фурна е различна. Наблюдавайте го след десетата минута. Ако коричката в края на формата е твърда, а в средата при допир получите усещането, че е още сурово, лавата ви е готова. Непременно изчакайте суфлето да поотдъхне, преди да го обърнете и сервирате. Десертът се сервира топъл, но не горещ.

Това е един изключителен десерт. Много лесно се приготвя и е удобен защото може да стои във фризера, и да го изпечете когато ви се дояде нещо сладичко. Само че времето за печне се увеличава с 2-3 мин. след като е замразено.





Няма коментари:

Публикуване на коментар

сряда, 10 април 2019 г.

Шоколадово суфле ( Lava cake )


Продукти за 8 бр. чашки:

200 гр. натурален шоколад
200 гр. масло
140 гр. захар
40 гр. брашно
4 яйца
2 ванилий

Приготвяне:

Стопете на водна баня шоколада, маслото и захарта. Оставете сместа да се охлади. Разбийте леко яйцата с вилица или телена бъркалка ( не с миксер ) и ги разбъркайте с шоколадовата смес. Накрая добавете ванилията и брашното. Намажете с масло и посипете с брашно или какао формички алуминиеви за еднократна употреба. ( Мойте са 6 бр. алуминиеви по-голями формички ) Сипете шоколадовата смес във формите. Като не пълните до горе, а да заемат малко повече от половината на чашката. Изпечете сладкиша в предварително загрята фурна на 220 градуса за около 13-15 мин. ( Аз пекох за около 15 мин, 6 бр. в алуминиеви формички за крем карамел ) Спазвайте абсолютно температурата и минутите за печене. Целта е бързо да се получи твърда обвивка, а вътрешността да остане течна. Суфлето може да се изпече добре за 10 мин, както и за 15 мин. Всяка фурна е различна. Наблюдавайте го след десетата минута. Ако коричката в края на формата е твърда, а в средата при допир получите усещането, че е още сурово, лавата ви е готова. Непременно изчакайте суфлето да поотдъхне, преди да го обърнете и сервирате. Десертът се сервира топъл, но не горещ.

Това е един изключителен десерт. Много лесно се приготвя и е удобен защото може да стои във фризера, и да го изпечете когато ви се дояде нещо сладичко. Само че времето за печне се увеличава с 2-3 мин. след като е замразено.





Няма коментари:

Публикуване на коментар