неделя, 5 април 2020 г.

Памук хляб


Продукти:

210 мл. хладка вода
7 гр. суха мая ( или 1/2 кубче прясна мая )
1 ч.л сол
1 ч.л захар
30 мл. олио
350 гр. брашно тип 500 ( в моя случай е правено с брашно тип 400 и може би затова е с мека коричка )

Приготвяне:

Ако приготвяте хляба с прясна мая, ще трябва да я разтворите в хладка вода плюс захарта и 3-4 с.л от брашното. Разбъркайте и оставете да топло да шупне. В купа пресейте част от брашното, направете кладенче в средата и изсипете шупналата мая ( или пакетчето суха мая + водата ) , олиото и солта. Разбъркайте всичко с лъжица. Почнете да добавяте и останалото брашно като месите с ръка до получаване на меко и пухкаво тесто. Оставяме на топло да втаса за 30 минути. В тавата от фурната поставяме хартия за печене или намазваме с олио и отгоре поръсваме с брашно. Оформяме хляба, поръсваме леко с брашно и правим 3-4 напречни разреза върху хляба. Оставяме да втаса 20 минути. Печем в загрята фурна на 180 градуса за 35 минути. Много вкусен, мек и пухкав хляб.

P.S. Хлебчето си остава пухкаво и мекичко и на другия ден. Вместо оформен като хляб може да го оформите като малки питки.















Няма коментари:

Публикуване на коментар

неделя, 5 април 2020 г.

Памук хляб


Продукти:

210 мл. хладка вода
7 гр. суха мая ( или 1/2 кубче прясна мая )
1 ч.л сол
1 ч.л захар
30 мл. олио
350 гр. брашно тип 500 ( в моя случай е правено с брашно тип 400 и може би затова е с мека коричка )

Приготвяне:

Ако приготвяте хляба с прясна мая, ще трябва да я разтворите в хладка вода плюс захарта и 3-4 с.л от брашното. Разбъркайте и оставете да топло да шупне. В купа пресейте част от брашното, направете кладенче в средата и изсипете шупналата мая ( или пакетчето суха мая + водата ) , олиото и солта. Разбъркайте всичко с лъжица. Почнете да добавяте и останалото брашно като месите с ръка до получаване на меко и пухкаво тесто. Оставяме на топло да втаса за 30 минути. В тавата от фурната поставяме хартия за печене или намазваме с олио и отгоре поръсваме с брашно. Оформяме хляба, поръсваме леко с брашно и правим 3-4 напречни разреза върху хляба. Оставяме да втаса 20 минути. Печем в загрята фурна на 180 градуса за 35 минути. Много вкусен, мек и пухкав хляб.

P.S. Хлебчето си остава пухкаво и мекичко и на другия ден. Вместо оформен като хляб може да го оформите като малки питки.















Няма коментари:

Публикуване на коментар