Продукти:
Всички продукти трябва да са на стайна температура.
200 гр. кисело мляко
220 гр. захар
2 с.л течен подсладител
4 яйца
4 с.л олио
200 мл. фанта портокал
1 кубче прясна мая ( 42 гр. )
Кората на 2 лимона
Есенция ром
Щипка сол
1 кг. брашно за козунаци
За доумесване: 120 гр. мазнина ( смес от масло, мас, олио )
За пълнеж: Локум, стафиди, шоколадови капки
За намазване преди печене: ( изберете вариант )
Първи вариант: 1 жълтък + 5 капки олио + 1 к.л вода + захар за поръсване
Втори вариант: 1 леко разбит белтък + захар за поръсване
Приготвяне:
В киселото мляко натрошете маята, добавете 1 с.л от захарта и 2-3 с.л от брашното. Разбъркайте хубаво и оставете на топло да втаса. В голяма купа пресейте повече от половината брашно. В средата направете кладенче. Изсипете там шупналата мая, яйцата, течния подсладител, лимоновата кора, солта, есенцията, олиото. Изсипете захарта във фантата и разбъркайте докато се разтвори. Добавете към всички продукти. Разбъркайте всичко с лъжица.Почнете да прибавяте и останалото брашно, като постепенно замесите хубаво гладко тесто. Започнете да доизмесвате с мазнината. Взимате малко от нея, разтърквате по дланите си и месите тестото, като разтягате напред и връщате назад. Така до усвояване на цялата мазнина. Готовото тесто сложете в намазнена купа и покрийте с фолио и кърпа. Оставете на топло да втаса до удвояване на обема си. Върху намазнен плот с олио, поставете втасалото тесто, но без да го премесвате. Разделете тестото на две или три части. А всяка част на три. От всеки правите фитили, усуквате много добре и сплитате на плитка. Ако желаете с пълнеж, просто разплескайте фитилите, отгоре наредете плънката и после затворете фитила. Сплетете на плитка. Поставете оформените козунаци във форми, които са намазани с олио и поръсени с брашно. Оставете на топло да втасат. Намажете отгоре с жълтък или белтък. Поръсете със захар или филирани бадеми. Загрейте фурната на 170 градуса. Сложете вътре съд с вода. Печете козунаците до хубав загар. Проверявайте с дървен шиш дали са готови. Ако коричката им прегаря, а вътре са сурови, покрийте с фолио и печете до готовност.
Няма коментари:
Публикуване на коментар