събота, 2 май 2020 г.

Питка "Цвете Маргарита"



Продукти за тестото:

3 яйца ( 1 жълтък заделяме за намазване )
500 мл. хладко прясно мляко
3 с.л захар
1 с.л сол
1 кубче мая (42 гр.)
3 с.л кисело мляко
1/2 ч.л сода
1/2 ч.л оцет
3 с.л олио
1.200 кг брашно

За намазване отгоре на питката:

Заделения жълтък + 1 ч.л олио + 1 ч.л вода ( всичко се обърква и се маже върху вече втасалата питка )

Сусам и мак за поръсване

Тавичка с размер 32 см. висока 10 см.

Начин на приготвяне:

В 250 мл прясно хладко мляко разтваряме маята + 1 с.л захар + 4-5 с.л от брашното. Разбъркваме и оставяме на топло да шупне. В голяма купа пресяваме повече от половината брашно. Правим кладенче в средата и там изсипваме, втасалата мая, солта, яйцата които сме разбили в останалото прясно мляко заедно със захарта, киселото мляко в което сме угасили содата, оцета, олиото. Всичко разбъркваме хубаво до еднородна лепкава смес. Пресяваме и останалото брашно и постепенно добавяме към сместа, като почваме да месим с ръка. Месим до образуването на хубаво средно твърдо нелепнещо тесто. Поставете тестото в купа, която сте намазали с олио и покрийте с фолио и кърпа. Оставете на топло да втаса до удвояване на обема.

Оформяне на питката:

След като тестото е втасало, изсипете го върху набрашнен плот. Разделете тестото на 9 части, като едната част да е голяма колкото средна мандарина, а останалото тесто разделете на 8 равни части. Оформете частите на топчици. Заделете на страна малката топчица ( за център на питката ) Покрийте тавичка с размер 32 см. с хартия за печене. Вземете 3 от топките. Разточете всяка с размер 32 см. Поставете една кора в тавичката. Намажете я с олио, поставете върху нея и втората кора, и нея намажете с олио, поставете отгоре и третата кора без да я намазвате отгоре с олио. Разрежете на 8 триъгълника като не разрязвате докрай. На всеки триъгълник правите разрез в средата. Навивате острото ъгълче два пъти отвънка навътре и обръщате назад ( на снимката по долу е показано ) Взимате други 3 топки. Разточвате ги на кори с размери 24 см., като между тях, се намазват с олио ( без последната ) Нарежете на 8 равни триъгълника. Наредете както е показано на снимката N:1. Всеки триъгълник притиснете по средата с дървен шиш. Взимате и останалите две топки. Разточете ги на кори с размери 24 см. Поставете ги една върху друга и намажете помежду им с олио. Разрежете на 8 равни триъгълника, като на всеки направите разрез в средата ( снимка N:2 ) Oформете листенца ( както е показано на снимка N:3 ) Наредете в тавичката както е показано на снимка N:4. Вземете и последното най-малко топче. Оформете го хубаво и поставете в средата на питката ( показано е на снимка N:5 ) Сложете питката да втаса на топло. След като втаса я намажете с жълтъка. Украсете с мак и сусам. Поставете да се пече в загрята фурна на 180 градуса до хубав загар. Проверявайте с клечка дали е готова. ( Ако отгоре почне да прегаря, а вътре е сурова, поставете отгоре алуминиево фолио и печете до пълното и изпичане ) След изпичане извадете питката от тепсийката и покрийте с кърпа.

Получава се невероятно красива и много вкусна питка!
                                             
                                             Заповядайте в кулинарната ми страница:
https://www.facebook.com/%D0%9A%D0%A3%D0%9B%D0%98%D0%9D%D0%90%D0%A0%D0%9D%D0%98%D0%A2%D0%95-%D0%98%D0%97%D0%9A%D0%A3%D0%A8%D0%95%D0%9D%D0%98%D0%AF-%D0%9D%D0%90-%D0%90%D0%9D%D0%98-1457801904531739/


Няма коментари:

Публикуване на коментар

събота, 2 май 2020 г.

Питка "Цвете Маргарита"



Продукти за тестото:

3 яйца ( 1 жълтък заделяме за намазване )
500 мл. хладко прясно мляко
3 с.л захар
1 с.л сол
1 кубче мая (42 гр.)
3 с.л кисело мляко
1/2 ч.л сода
1/2 ч.л оцет
3 с.л олио
1.200 кг брашно

За намазване отгоре на питката:

Заделения жълтък + 1 ч.л олио + 1 ч.л вода ( всичко се обърква и се маже върху вече втасалата питка )

Сусам и мак за поръсване

Тавичка с размер 32 см. висока 10 см.

Начин на приготвяне:

В 250 мл прясно хладко мляко разтваряме маята + 1 с.л захар + 4-5 с.л от брашното. Разбъркваме и оставяме на топло да шупне. В голяма купа пресяваме повече от половината брашно. Правим кладенче в средата и там изсипваме, втасалата мая, солта, яйцата които сме разбили в останалото прясно мляко заедно със захарта, киселото мляко в което сме угасили содата, оцета, олиото. Всичко разбъркваме хубаво до еднородна лепкава смес. Пресяваме и останалото брашно и постепенно добавяме към сместа, като почваме да месим с ръка. Месим до образуването на хубаво средно твърдо нелепнещо тесто. Поставете тестото в купа, която сте намазали с олио и покрийте с фолио и кърпа. Оставете на топло да втаса до удвояване на обема.

Оформяне на питката:

След като тестото е втасало, изсипете го върху набрашнен плот. Разделете тестото на 9 части, като едната част да е голяма колкото средна мандарина, а останалото тесто разделете на 8 равни части. Оформете частите на топчици. Заделете на страна малката топчица ( за център на питката ) Покрийте тавичка с размер 32 см. с хартия за печене. Вземете 3 от топките. Разточете всяка с размер 32 см. Поставете една кора в тавичката. Намажете я с олио, поставете върху нея и втората кора, и нея намажете с олио, поставете отгоре и третата кора без да я намазвате отгоре с олио. Разрежете на 8 триъгълника като не разрязвате докрай. На всеки триъгълник правите разрез в средата. Навивате острото ъгълче два пъти отвънка навътре и обръщате назад ( на снимката по долу е показано ) Взимате други 3 топки. Разточвате ги на кори с размери 24 см., като между тях, се намазват с олио ( без последната ) Нарежете на 8 равни триъгълника. Наредете както е показано на снимката N:1. Всеки триъгълник притиснете по средата с дървен шиш. Взимате и останалите две топки. Разточете ги на кори с размери 24 см. Поставете ги една върху друга и намажете помежду им с олио. Разрежете на 8 равни триъгълника, като на всеки направите разрез в средата ( снимка N:2 ) Oформете листенца ( както е показано на снимка N:3 ) Наредете в тавичката както е показано на снимка N:4. Вземете и последното най-малко топче. Оформете го хубаво и поставете в средата на питката ( показано е на снимка N:5 ) Сложете питката да втаса на топло. След като втаса я намажете с жълтъка. Украсете с мак и сусам. Поставете да се пече в загрята фурна на 180 градуса до хубав загар. Проверявайте с клечка дали е готова. ( Ако отгоре почне да прегаря, а вътре е сурова, поставете отгоре алуминиево фолио и печете до пълното и изпичане ) След изпичане извадете питката от тепсийката и покрийте с кърпа.

Получава се невероятно красива и много вкусна питка!
                                             
                                             Заповядайте в кулинарната ми страница:
https://www.facebook.com/%D0%9A%D0%A3%D0%9B%D0%98%D0%9D%D0%90%D0%A0%D0%9D%D0%98%D0%A2%D0%95-%D0%98%D0%97%D0%9A%D0%A3%D0%A8%D0%95%D0%9D%D0%98%D0%AF-%D0%9D%D0%90-%D0%90%D0%9D%D0%98-1457801904531739/


Няма коментари:

Публикуване на коментар