Рецептата е за форма с размери 24-26 см.
Продукти за блата:
3 яйца
Около 3 ч.ч брашно
1 бакпулвер
2 ч.ч захар
1/2 ч.ч олио
1/2 ч.ч кафе еспресо
50 гр. какао
Есенция
1 ч.л сода бикарбонат
1 с.л оцет
Щипка сол
1 ч.ч прясно мляко в която е добавено 1 с.л пресен лимонов сок ( бътермилк )
Може да направите тортата и с бели блатове. За целта може да видите рецептата тук.
Приготвяне на блата:
В купа слагаме пресятото брашно заедно с бакпулвера, ванилията, какаото и солта. В друга купа разбиваме яйцата заедно със захарта до пухкава смес. Прибавяме постепенно олиото, млякото с пресния лимонов сок и кафето. Накрая прибавяме и загасената в оцета сода. Започваме да смесваме двете смеси, разбивайки с миксер, до получаване на хубава еднородна смес. Разделете сместа в 3 еднакви купички по равно. Всяка купичка изсипваме във форма 26 см. застлана с хартия за печене. Всеки блат печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за около половин час. Блатовете стават влажни и след изпичането, което гарантира сочна текстура на тортата. Оставете блата да изстине напълно. Може да изпечете един цял блат. След като изстине го разрежете на три еднакви платки както е пояснено тук.
Продукти за крема:
300 мл. течна подсладена сметана за разбиване
250 гр. крема сирене
200 гр. заквасена сметана
1/2 ч.ч пудра захар
Есенция портокал
Приготвяне на крема:
Той е традиционен, лек и много въздушен крем от разбита сметана към която добавяме, разбитите в отделна купа заквасена сметана, пудра захар и крема сирене. Разбъркваме много добре всички компоненти за крема. С този крем намазваме между блатовете, както измазваме и цялата торта.
За портокаловите желирани платки:
400 мл. прясно изцеден портокалов сок
Настъргана кора от два портокала
60 гр. захар
10 гр. нишесте царевично
10 гр. желатин на прах разтворен в 50 мл. вода
Сварете всичко, докато сместа се сгъсти, махнете от огъня и прибавете набъбналия желатин. Разбъркайте. Разделете портокаловата смес на две равни части и изсипете в силиконови форми с диаметър 20 см. ( Ако нямате силиконови форми, може да използвате алуминиеви форми за еднократна употреба, в която сте поставили хартия за печене ) Поставете във фризера докато стегне.
За поръсване:
Кокосови стърготини
Сглобяване на тортата:
Сглобете тортата с ринг за сглобяване на торти, като редувате блат ( ако искате да сиропирате ) крем, желирана платка, крем. Повторете пак отначало до изчерпване на блатовете. Поставете тортата в хладилника за 1 час. След това махнете ринга и измажете цялата торта с крем. Поръсете с кокосови стърготини. Украсете с бели бонбони рафаело, захаросани портокалови кори, канелени пръчки и фигурки от бял шоколад.
Няма коментари:
Публикуване на коментар