понеделник, 24 януари 2022 г.

Усукан тутманик

 


Необходими продукти за тавичка с размери 32 см.

400 мл. топло прясно мляко

3 бр. яйца ( Единия жълтък отделете за намазване на тутманика преди печене )

1 кубче прясна мая (42 гр.)

1 с.л захар

1с.л сол

1 с.л оцет

4 с.л олио

4 с.л кисело мляко

1 кг. брашно

450-500 гр. сирене за плънка

За намазване между корите:

90 гр. масло + 20 мл. олио

Начин на приготвяне:

В малка купичка разтворете маята с половината прясно мляко, захарта и 3-4 с.л от брашното. Разбъркайте добре и оставете на топло за 10 мин. В голяма купа пресейте половината брашно. В средата направете кладенче. Там изсипете предварително разбитите яйца, заедно с останалото мляко, киселото мляко, олиото, солта и оцета. След като маята се е активирала, добавете и нея. Почнете да разбърквате всичко с лъжица до получаване на гъста лепкава каша. Добавяйте постепенно и останалото брашно, като вече започвате да месите с ръце. За по удобно преместете тестото на плота и месете до получаване на меко и еластично тесто. Поставете го в купа намазана с мазнина и покрийте с кърпа , оставете да втаса за 40 мин. на топло до удвояване на размера си. След като тестото е втасало, разделете го на 4 равни части. Разточете всяка част на правоъгълна кора с дебелина 5-6 мм. В купичка смесете маслото (90гр.) и олиото (20 гр.) и намажете кората. Поръсете със сирене. Разточете и останалите кори и сложете върху останалите, като мажете с масло и ръсите сирене. Когато сложите последната кора, не мажете с масло и не ръсете със сирене. Разрежете по дължина на 5 ленти. Вземете едната лента усучете и издърпайте. Поставете в тавичка която е намазана с мазнина. Наредете лентите една до друга навити като охлюв. С четка минете целия тутманик с масло. След това завийте тавата с кърпа и оставете да втаса за 30 минути. След като е втасал тутманика, отгоре намажете с жълтъка + 1 с.л олио + 1 с.л прясно мляко. Сложете да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса с включен горе и долен реотан за около 45 мин. Проверявайте с дървено шишче дали е изпечен. След като е готов извадете тавата от фурната може да напръскате с малко вода и да го завиете с кърпа за около 5-10 мин. Извадете го от тавата и се насладете на едно пухкаво вълшебство, ухаещо на масло.











Няма коментари:

Публикуване на коментар

понеделник, 24 януари 2022 г.

Усукан тутманик

 


Необходими продукти за тавичка с размери 32 см.

400 мл. топло прясно мляко

3 бр. яйца ( Единия жълтък отделете за намазване на тутманика преди печене )

1 кубче прясна мая (42 гр.)

1 с.л захар

1с.л сол

1 с.л оцет

4 с.л олио

4 с.л кисело мляко

1 кг. брашно

450-500 гр. сирене за плънка

За намазване между корите:

90 гр. масло + 20 мл. олио

Начин на приготвяне:

В малка купичка разтворете маята с половината прясно мляко, захарта и 3-4 с.л от брашното. Разбъркайте добре и оставете на топло за 10 мин. В голяма купа пресейте половината брашно. В средата направете кладенче. Там изсипете предварително разбитите яйца, заедно с останалото мляко, киселото мляко, олиото, солта и оцета. След като маята се е активирала, добавете и нея. Почнете да разбърквате всичко с лъжица до получаване на гъста лепкава каша. Добавяйте постепенно и останалото брашно, като вече започвате да месите с ръце. За по удобно преместете тестото на плота и месете до получаване на меко и еластично тесто. Поставете го в купа намазана с мазнина и покрийте с кърпа , оставете да втаса за 40 мин. на топло до удвояване на размера си. След като тестото е втасало, разделете го на 4 равни части. Разточете всяка част на правоъгълна кора с дебелина 5-6 мм. В купичка смесете маслото (90гр.) и олиото (20 гр.) и намажете кората. Поръсете със сирене. Разточете и останалите кори и сложете върху останалите, като мажете с масло и ръсите сирене. Когато сложите последната кора, не мажете с масло и не ръсете със сирене. Разрежете по дължина на 5 ленти. Вземете едната лента усучете и издърпайте. Поставете в тавичка която е намазана с мазнина. Наредете лентите една до друга навити като охлюв. С четка минете целия тутманик с масло. След това завийте тавата с кърпа и оставете да втаса за 30 минути. След като е втасал тутманика, отгоре намажете с жълтъка + 1 с.л олио + 1 с.л прясно мляко. Сложете да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса с включен горе и долен реотан за около 45 мин. Проверявайте с дървено шишче дали е изпечен. След като е готов извадете тавата от фурната може да напръскате с малко вода и да го завиете с кърпа за около 5-10 мин. Извадете го от тавата и се насладете на едно пухкаво вълшебство, ухаещо на масло.











Няма коментари:

Публикуване на коментар