Продукти:
4 яйца ( 2 жълтъка се заделят за намазване на питката отгоре )
500 мл. прясно мляко
3 с.л кисело мляко
1 кубче жива мая (42 гр.)
1 с.л сол
1 с.л захар
1 с.л оцет
5 с.л олио
1.300 кг брашно
При оформянето:
100 гр. масло
За поръсване:
300 гр. сирене ( по-желание )
Начин на приготвяне:
За закваската:
В купа натрошете маята, сложете 1/2 от пр. мляко което е затоплено предварително, прибавете супената лъжица захар и 3-4 с.л от брашното. Разбъркайте всичко хубаво, покрийте с кърпа и оставете на топло да удвой обема си.
Замесване на тестото:
В голяма купа пресейте половината от брашното. Направете в средата кладенче и сложете яйцата, солта, оцета, останалото 1/2 прясно мляко, кис. мляко, олиото и шупналата мая. Започнете да разбърквате с лъжица, до получаване на гъста лепкава смес. Прибавяйте постепенно и останалото брашно и започнете да месите с ръце. Трябва да получите меко и нелепнещо тесто. Покрийте го с кърпа и оставете на топло да втаса и удвой обема си. След като тестото е втасало, разделете го на 11 равни топки. Едната топка я заделяме настрана за център на питката. Останалите топчета разточвате на кори с диаметър 20-22 см. На две места слагаме по 5 кори, като помежду им без последната ги намазваме с разтопено масло и поръсвате със сирене ( ако желаете ) Всяка купчинка от по 5 кори разрязваме на 8 еднакви триъгълника. Получават се общо 16 триъгълника. Нареждат се като се застъпват едно с друго в тепсийка с размери 32 см., която е покрита с хартия ( виж снимките ) В средата се поставя заделеното топче, което е за център. Оставете на топло да втаса до удвояване на обема. Втасалата питка намажете с разбитите жълтъци + 1 с.л вода + 1 с.л олио. Печете в загрята фурна на 180 градуса за около 40-45 мин.
Няма коментари:
Публикуване на коментар