неделя, 29 януари 2023 г.

Toрта "Гараш"

 


 Продукти за блатовете:

50 гр. брашно
9 бр. белтъци
200 гр. захар
220 гр. смлени орехи
Есенция

Продукти за крема:

80 гр. пудра захар
400 гр. заквасена сметана
400 гр. шоколад за готвене
Есенция

За ганаша:

150 гр. готварски шоколад
150 гр. сладкарска сметана над 30 % масленост

За поръсване:

Смляни орехи или шам фъстък или оцветени в зелено кокосови стърготини

Начин на приготвяне на блатовете:

Разбийте белтъците със захарта на сняг, но не много твърд, защото платките ще станат трошливи. Към разбитите белтъци прибавяме, смлените орехи и пресятото брашно. Разбъркайте всичко много внимателно за да се запази въздушността на белтъците. Разделете сместа на четири еднакви части. Всяка част печем във форма 24-25 см. която е покрита с готварска хартия и леко е намазано с олио. Загрейте фурната предварително на 200 градуса. Печете докато леко се зачервят. Готовите блатове оставете да се охладят напълно.

Начин на приготвяне на крема:

Разбийте сметаната с пудрата захар. Към нея прибавете предварително разтопен шоколад на водна баня. Разбъркайте хубаво до получаване на еднородна смес.

Сглобяване на тортата:

В ринг за торта слагаме блат, отгоре мажем с тънък пласт крем ( около 0.5 мм ), отново блат, отново крем и така до последния блат. Сглобената торта слагаме в хладилника да стегне за 2 часа. След което я заливаме с приготвения ганаш.

Приготвяне на ганаша:

В касерола затопляме сметаната и шоколада на ниска температура, докато се разтопи напълно шоколада. Бъркаме хубаво с шпатула до получаването на гладък и лъскъв крем. Оставете да се охлади. Разпределяме ганаша равномерно отгоре и отстрани на тортата. Тортата се украсява по ръба със смлени ядки по-желание.

P.S. В моя случай тортата бе приготвена за новогодишната вечер и затова е украсена като часовник. А вкуса и е неустоим, много шоколадов и сладък.









Няма коментари:

Публикуване на коментар

неделя, 29 януари 2023 г.

Toрта "Гараш"

 


 Продукти за блатовете:

50 гр. брашно
9 бр. белтъци
200 гр. захар
220 гр. смлени орехи
Есенция

Продукти за крема:

80 гр. пудра захар
400 гр. заквасена сметана
400 гр. шоколад за готвене
Есенция

За ганаша:

150 гр. готварски шоколад
150 гр. сладкарска сметана над 30 % масленост

За поръсване:

Смляни орехи или шам фъстък или оцветени в зелено кокосови стърготини

Начин на приготвяне на блатовете:

Разбийте белтъците със захарта на сняг, но не много твърд, защото платките ще станат трошливи. Към разбитите белтъци прибавяме, смлените орехи и пресятото брашно. Разбъркайте всичко много внимателно за да се запази въздушността на белтъците. Разделете сместа на четири еднакви части. Всяка част печем във форма 24-25 см. която е покрита с готварска хартия и леко е намазано с олио. Загрейте фурната предварително на 200 градуса. Печете докато леко се зачервят. Готовите блатове оставете да се охладят напълно.

Начин на приготвяне на крема:

Разбийте сметаната с пудрата захар. Към нея прибавете предварително разтопен шоколад на водна баня. Разбъркайте хубаво до получаване на еднородна смес.

Сглобяване на тортата:

В ринг за торта слагаме блат, отгоре мажем с тънък пласт крем ( около 0.5 мм ), отново блат, отново крем и така до последния блат. Сглобената торта слагаме в хладилника да стегне за 2 часа. След което я заливаме с приготвения ганаш.

Приготвяне на ганаша:

В касерола затопляме сметаната и шоколада на ниска температура, докато се разтопи напълно шоколада. Бъркаме хубаво с шпатула до получаването на гладък и лъскъв крем. Оставете да се охлади. Разпределяме ганаша равномерно отгоре и отстрани на тортата. Тортата се украсява по ръба със смлени ядки по-желание.

P.S. В моя случай тортата бе приготвена за новогодишната вечер и затова е украсена като часовник. А вкуса и е неустоим, много шоколадов и сладък.









Няма коментари:

Публикуване на коментар