събота, 16 януари 2021 г.

Питка "Красиво цвете''



Продукти:

1 кг. брашно + 100 гр. за разточване на платките

3 яйца ( от които се заделя един жълтък за намазване отгоре с 1 ч.л прясно мляко и няколко капки олио )

25 гр. жива мая ( 1/2 кубче от 42 гр. )

1 с.л оцет

1 с.л сол

1 с.л захар

4 с.л олио

4 с.л кисело мляко

400 мл. вода

Сусам за поръсване

Приготвяне:

Затоплете леко водата и в нея сложете маята, захарта и 3 с.л от брашното. Разбъркайте и оставете на топло да шупне. В голяма купа пресейте около 700 гр. от брашното. Направете в средата кладенче. Изсипете шупналата мая, яйцата, олиото, киселото мляко, оцета, солта. Разбъркайте с лъжица всичко и добавяйте постепенно от останалото брашно, като умесите меко и пухкаво тесто. Покрийте тестото с найлоново фолио и отгоре с кърпа. Оставете на топло да втаса за 1 час. След като тестото е втасало. Оформете 4 топки по 220 гр. за външния ред, 4 топки по 170 гр. за вътрешния ред и от останалото тесто се оформя центъра. Оформянето е показано в снимките. Тепсийката е с размери 30 см. След като питката се оформи втасва до изпълване на тепсийката. Намазва се с жълтъка и се поръсва със сусам. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 40-45 мин.


















Няма коментари:

Публикуване на коментар

събота, 16 януари 2021 г.

Питка "Красиво цвете''



Продукти:

1 кг. брашно + 100 гр. за разточване на платките

3 яйца ( от които се заделя един жълтък за намазване отгоре с 1 ч.л прясно мляко и няколко капки олио )

25 гр. жива мая ( 1/2 кубче от 42 гр. )

1 с.л оцет

1 с.л сол

1 с.л захар

4 с.л олио

4 с.л кисело мляко

400 мл. вода

Сусам за поръсване

Приготвяне:

Затоплете леко водата и в нея сложете маята, захарта и 3 с.л от брашното. Разбъркайте и оставете на топло да шупне. В голяма купа пресейте около 700 гр. от брашното. Направете в средата кладенче. Изсипете шупналата мая, яйцата, олиото, киселото мляко, оцета, солта. Разбъркайте с лъжица всичко и добавяйте постепенно от останалото брашно, като умесите меко и пухкаво тесто. Покрийте тестото с найлоново фолио и отгоре с кърпа. Оставете на топло да втаса за 1 час. След като тестото е втасало. Оформете 4 топки по 220 гр. за външния ред, 4 топки по 170 гр. за вътрешния ред и от останалото тесто се оформя центъра. Оформянето е показано в снимките. Тепсийката е с размери 30 см. След като питката се оформи втасва до изпълване на тепсийката. Намазва се с жълтъка и се поръсва със сусам. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 40-45 мин.


















Няма коментари:

Публикуване на коментар