неделя, 4 април 2021 г.

Торта "Бяла зимна приказка'' ( вариант с шоколадови блатове )

 


Рецептата е за форма с размери 24-26 см.

Продукти за блата:

3 яйца

Около 3 ч.ч брашно

1 бакпулвер

2 ч.ч захар

1/2 ч.ч олио

1/2 ч.ч кафе еспресо

50 гр. какао

Есенция

1 ч.л сода бикарбонат

1 с.л оцет

Щипка сол

1 ч.ч прясно мляко в която е добавено 1 с.л пресен лимонов сок ( бътермилк )

 Може да направите тортата и с бели блатове. За целта може да видите рецептата тук.

Приготвяне на блата:

В купа слагаме пресятото брашно заедно с бакпулвера, ванилията, какаото и солта. В друга купа разбиваме яйцата заедно със захарта до пухкава смес. Прибавяме постепенно олиото, млякото с пресния лимонов сок и кафето. Накрая прибавяме и загасената в оцета сода. Започваме да смесваме двете смеси, разбивайки с миксер, до получаване на хубава еднородна смес. Разделете сместа в 3 еднакви купички по равно. Всяка купичка изсипваме във форма 26 см. застлана с хартия за печене. Всеки блат печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за около половин час. Блатовете стават влажни и след изпичането, което гарантира сочна текстура на тортата. Оставете блата да изстине напълно. Може да изпечете един цял блат. След като изстине го разрежете на три еднакви платки както е пояснено тук.

Продукти за крема:

300 мл. течна подсладена сметана за разбиване 

250 гр. крема сирене

200 гр. заквасена сметана

1/2 ч.ч пудра захар

Есенция портокал

Приготвяне на крема:

Той е традиционен, лек и много въздушен крем от разбита сметана към която добавяме, разбитите в отделна купа заквасена сметана, пудра захар и крема сирене. Разбъркваме много добре всички компоненти за крема. С този крем намазваме между блатовете, както измазваме и цялата торта.

За портокаловите желирани платки:

400 мл. прясно изцеден портокалов сок

Настъргана кора от два портокала

60 гр. захар

10 гр. нишесте царевично

10 гр. желатин на прах разтворен в 50 мл. вода

Сварете всичко, докато сместа се сгъсти, махнете от огъня и прибавете набъбналия желатин. Разбъркайте. Разделете портокаловата смес на две равни части и изсипете в силиконови форми с диаметър 20 см. ( Ако нямате силиконови форми, може да използвате алуминиеви форми за еднократна употреба, в която сте поставили хартия за печене ) Поставете във фризера докато стегне.

За поръсване: 

Кокосови стърготини

Сглобяване на тортата:

Сглобете тортата с ринг за сглобяване на торти, като редувате блат ( ако искате да сиропирате ) крем, желирана платка, крем. Повторете пак отначало до изчерпване на блатовете. Поставете тортата в хладилника за 1 час. След това махнете ринга и измажете цялата торта с крем. Поръсете с кокосови стърготини. Украсете с бели бонбони рафаело, захаросани портокалови кори, канелени пръчки и фигурки от бял шоколад.













Няма коментари:

Публикуване на коментар

неделя, 4 април 2021 г.

Торта "Бяла зимна приказка'' ( вариант с шоколадови блатове )

 


Рецептата е за форма с размери 24-26 см.

Продукти за блата:

3 яйца

Около 3 ч.ч брашно

1 бакпулвер

2 ч.ч захар

1/2 ч.ч олио

1/2 ч.ч кафе еспресо

50 гр. какао

Есенция

1 ч.л сода бикарбонат

1 с.л оцет

Щипка сол

1 ч.ч прясно мляко в която е добавено 1 с.л пресен лимонов сок ( бътермилк )

 Може да направите тортата и с бели блатове. За целта може да видите рецептата тук.

Приготвяне на блата:

В купа слагаме пресятото брашно заедно с бакпулвера, ванилията, какаото и солта. В друга купа разбиваме яйцата заедно със захарта до пухкава смес. Прибавяме постепенно олиото, млякото с пресния лимонов сок и кафето. Накрая прибавяме и загасената в оцета сода. Започваме да смесваме двете смеси, разбивайки с миксер, до получаване на хубава еднородна смес. Разделете сместа в 3 еднакви купички по равно. Всяка купичка изсипваме във форма 26 см. застлана с хартия за печене. Всеки блат печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за около половин час. Блатовете стават влажни и след изпичането, което гарантира сочна текстура на тортата. Оставете блата да изстине напълно. Може да изпечете един цял блат. След като изстине го разрежете на три еднакви платки както е пояснено тук.

Продукти за крема:

300 мл. течна подсладена сметана за разбиване 

250 гр. крема сирене

200 гр. заквасена сметана

1/2 ч.ч пудра захар

Есенция портокал

Приготвяне на крема:

Той е традиционен, лек и много въздушен крем от разбита сметана към която добавяме, разбитите в отделна купа заквасена сметана, пудра захар и крема сирене. Разбъркваме много добре всички компоненти за крема. С този крем намазваме между блатовете, както измазваме и цялата торта.

За портокаловите желирани платки:

400 мл. прясно изцеден портокалов сок

Настъргана кора от два портокала

60 гр. захар

10 гр. нишесте царевично

10 гр. желатин на прах разтворен в 50 мл. вода

Сварете всичко, докато сместа се сгъсти, махнете от огъня и прибавете набъбналия желатин. Разбъркайте. Разделете портокаловата смес на две равни части и изсипете в силиконови форми с диаметър 20 см. ( Ако нямате силиконови форми, може да използвате алуминиеви форми за еднократна употреба, в която сте поставили хартия за печене ) Поставете във фризера докато стегне.

За поръсване: 

Кокосови стърготини

Сглобяване на тортата:

Сглобете тортата с ринг за сглобяване на торти, като редувате блат ( ако искате да сиропирате ) крем, желирана платка, крем. Повторете пак отначало до изчерпване на блатовете. Поставете тортата в хладилника за 1 час. След това махнете ринга и измажете цялата торта с крем. Поръсете с кокосови стърготини. Украсете с бели бонбони рафаело, захаросани портокалови кори, канелени пръчки и фигурки от бял шоколад.













Няма коментари:

Публикуване на коментар